Att kunna acceptera det som krävs.

|8/01, 2023

Hej på er där ute! Det är dags att start om den här bloggen. Den självdog för några år sedan då jag inte kunde komma fram till vad jag egentligen ville förmedla med den. Jag skrev mest för skrivandets skull, vilket sällan håller i längden. Den här gången så tror jag att jag har en bättre plan. Jag kommer försöka ge er lite att fundera på, och verktyg så ni lättare kan nå era mål.
Det här första inlägget handlar om den acceptans som krävs när man sätter nya mål. Stora som små.

Varje år vid den här tiden så fylls våra gym av nya användare. Det är glada miner, motiverade rörelser och många som peppigt delar med sig av sina ambitiösa mål. Men sen händer något. Allt eftersom veckorna går så börjar fler och fler försvinna. Det blir mindre glada miner, mer trötta rörelser och de där målen de pratade om byts ut mot trötta ursäkter om varför de inte kommer att lyckas och hur det är allt annat än deras eget "fel".

Varför är det då så många som försvinner varje år? Är det för att de inte vill träna mer? Är det för att de inte kan träna? Nej, jag tror att problemet ligger i något helt annat. Jag tror att dem inte har accepterat vad som krävs för att de ska nå de ambitiösa mål som dem satte upp vid nyår, och därför försvinner dem när verkligheten kommer ikapp, allt blir svårt och motivationen dör.

För det här med acceptans är enligt mig en grundsten för att lyckas med högt uppsatta mål. Eller ja, mål över huvud taget förstås, men det brukar vara så att desto ambitiösare mål man sätter desto mer kommer arbetet för att nå dit påverka allt annat i ens liv vilket blir svårare och svårare för människor att acceptera.

Som exempel, säg att du vill springa ditt första Marathon. Det är en stor fysisk bedrift som kräver mycket träning och bra förberedelser om det ska vara en någorlunda behaglig upplevelse. Detta i sin tur kräver att du investerar mycket tid på de här förberedelserna. Du behöver springa långa sträckor flera gånger i veckan, du behöver sova mer för att kunna återhämta, du behöver köpa ny utrustning eller utbildningar osv.
Allt det här stör din nuvarande, väl fungerande och fullplanerade vardag.

Det gör att du måste börja prioritera om. Du måste kanske minska på ditt sociala umgänge till förmån för träning. Du måste kanske sluta spendera kvällarna i soffan framför tvn för att istället sova tidigare. Du måste kanske säga nej till spontana inköp för pengarna behövs till utrustning och utbildningar.

Allt detta och mycket mer måste man kunna acceptera att det behöver göras om man vill nå sitt mål. Det är inte alla införstådda med, vilket leder till att människor inte klarar av att nå sina mål. För de har inte förstått vad som faktiskt krävts av dem för att uppnå det som de sa att de ville.

Så till dig som läser detta.
Nästa gång du bestämmer dig för att sätta upp ett nytt mål, oavsett vad det handlar om, se alltid till att fundera igenom vilka förändringar som krävs och om du är beredd att acceptera dem. Gör du detta så har du redan kommit en bra bit på vägen.

Nästa steg efter detta är att göra klart för andra människor att du prioriterar om och varför du gör det. Du får berätta för dina vänner att du inte kommer följa med på after work längre, du får berätta för din partner att du inte kan fortsätta kolla på serier på kvällen osv.
Men, ett varningens finger här!

Bli inte förvånad om dem som prioriteras bort inte tycker om att det sker. Det kan vara så att de tar det direkt personligt, och det kan du inte göra något åt. Det du däremot kan göra om något sådant händer är att fråga dig själv; Är det här något jag vill ha i mitt liv? Om svaret är Nej, så kanske det är dags för nytt umgänge.

Så, tänk igenom dina nya mål och vad du är beredd att acceptera för att nå dit. Det kan bli större förändringar än du först trott.